lördag 15 maj 2010

3 olika målartekniker

Alla har vi olika tycke och smak om det mesta i våran värld.

När det gäller stämpelmotiv och dess färgläggning går även där smakerna isär hos många.

Tänkte visa hur 3 olika tekniker kan se ut.

Först ut har vi Promarkers som är en slags tuschpenna med en tunnare spets och en tjockare spets. När man skall måla motiv med promarkers är det viktigt att stämpeldynan är vattenbaserad så att färgen från pennan (som är alcoholbaserad) inte "äter upp" linjerna.

När det gäller Promarkers är det viktigt att man börjar med det ljusa och övergår mot det mörka.

Om vi tar badbyxorna på bilden, först har jag målat det gula, sedan har jag tagit en orange färg och målat lite på kanterna som bilden visar, sedan går jag alltid över en gång till med den ljusare färgen..i detta fallet det gula och skuggar på det orangea och lite ut mot det gula men fyller inte hela byxan. Då får man en fin effekt.

Jag drar alltid vita streck på mina bilder det sista jag gör för det där lilla extra.

Jag ÄLSKAR promarkers och tycker det är enkelt och snabbt men visst krävs det lite träning. TIPS! Köp 160gr Laserskrivarpapper som har ganska glatt yta så att färgen inte "blöder".


Många gillar att måla sina alster med Distress ink refiller som är en liten flaska med påfyllnad till Distress stämpeldynor. Dessa passar utmärkt att måla med. Bra att måla på akvarellpapper eller liknande.

TIPS! Använd mycket vatten och lite lite färg då den har väldigt starkt pigment.

Har inte målat så mycket med distresser men det är mitt nya mål att träna upp mig på :-) (finns förövrigt i butiken)

Tycker det är en kul teknik som också kräver lite träning för att få till det som man vill. När jag målade flickan här nedanför så tog jag lite starkare med färg och lade precis i kanterna sedan rengjorde jag penseln och arbetade sedan bara med vatten för att få akvarelleffekten. Gäller precis som med de flesta tekniker att arbeta lager på lager och bygga på mörkt på ljust. Man kan även ljusa upp där det blivit för mörkt genom att "måla" med bara vatten på penseln.


Sist men inte minst har vi helt vanliga akvarellfärger.
De akvarellfärgerna jag har är inte så pigmentstarka så de är lätta att arbeta med. Har målat med ljusa färger först och sedan byggt på med lite mörkare.
Vid alla dessa 3 färgteckniker så tycker jag det är viktigt att bilden levande, just det får du om du bygger upp från ljust till mörkt och arbetar för att få bilden mindre "platt".
Har du inte akvarellfärger kan man använda akvarellpennor som funkar som en färgpenna som du färglägger med och sedan målar med en pensel med vatten..då sprider färgen ut sig och ser nästan ut som om du målat med akvarellfärger.. i vissa färg kan man dock se strecken från pennan men å andra sidan kan det bli en fin effekt det med.


Nu har jag här visat 3 olika målartekniker men det finns många mer. Tombowpennor som är lite som ett mellanting mellan akvarell och tusch, Copics som e lite som Promarkers men med en "pensel"spets på ena sidan pennan, sedan finns det säkerligen många många fler olika varianter.. hitta den du gillar..eller så gillar du att variera dig som jag gör och använder alla möjliga varianter.. Man kan ju faktiskt också mixa olika tekniker.
Lycka till med målandet

Kram
Viktoria

3 kommentarer:

Morfen sa...

Kul att se hur olika det blir, men alla tre teknikerna ger jättesnyggt resultat.

Maritha sa...

Kul att se alla tre på samma motiv.. Själv föredrar jag akvarellpennorna. :D

Anita sa...

Skulle gärna prova promarkers, men tycker att det blir dyrt att måla med....hur ofta får man köpa nya...?? Jag målar med distress, det är billigt och bra. Har även promarkers watercolor, men dom använder jag bara till små detaljer.

Madde fyller 40 och lottar ut.....